post

Kalorimetre ısının ne kadar kullanıldığını ölçen bir alettir. Merkezi ısıtma sistemleri için kullanılan kalorimetre, her birimin yani her dairenin ne kadar tüketim yaptığını hesaplamak için dairelere takılan bir alettir. Hassas ve doğru bir ölçüm yapmak adına en iyi kalorimetrelerin takılması ve kullanılması önemlidir. Öte yandan kalorimetrenin içeriğinde elektronik ve mekanik aksamlar bulunmaktadır.

Kalorimetrenin en önemli amacı ne kadar tüketim yapıldığının ölçülmesidir. Ölçümlemenin yapılmasının sebebi de bir evin ne kadar tüketim yaptığını ölçmektedir. Özellikle tüketimin fazlalaştığı kış aylarında hassas ölçümler yaparak hem ne kadar tüketim yapıldığı görülmüş olur. Bir yandan sorunsuz bir şekilde kullanım yapılması neticesinde iyi bir şekilde montajı da yapılmaktadır.

Kalorimetreyle Ölçüm Yapmak

Takılan kalorimetre hem giden suyu ölçer hem de gelen suyu ölçer. Böylece aradaki farkı hesaplayabilir. Geçen suyun debisi ölçülerek ne kadar enerji tüketildiğini bulmaktadır. Montajını yapmak ve kullanımı da oldukça kolay olan bu alet, genel olarak tasarruf önlemleri açısından önemlidir. Gerektiğinde ultrasonik olarak ölçümler de yapılmaktadır. Bu gibi özellikler takılan ürüne göre farklılık göstermektedir.

Kalorimetrenin Yararları Nelerdir

Yararları olarak baktığımızda kalorimetreler ölçüm yaparak en iyi şekilde ne kadar enerjinin harcandığının tespit eder. Özellikle merkezi sistemi bulunan apartmanlarda, her dairenin kullanım şekli ve durumu farklıdır. Tüm daireler olarak aynı aidatı vermek yerine kalorimetre takarak kombi gibi ne kadar enerji harcandıysa o kadar ücret ödemek daha mantıklıdır. Öte yandan alınan ölçüm cihazlarından da tam olarak verim almak için hangi tür olduklarını da bilmek önemlidir.

Mekanik veya ultrasonik olarak kullanılan kalorimetrelerin ölçümlerinde hata payı da sıfırdır. Hassas bir şekilde ölçüm yaparak kesin sonuçlar elde eder. Cihaz aynı zamanda ergonomiktir ve kurulumu da rahattır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir